neljapäev, 21. märts 2019

KUNSTNIKE MÄRKMED TLÜ Astra teabekeskuses

Kunstnike märkmed
TLÜ Astra Teabekeskuses 21. märtsist 2019
Ühisnäitusel osalevad: Annika TontsEdna VahterKrista ArenMargot Kask


Näitusel esinevad kunstnikud tegutsevad kõik ka kunstiõpetajate ja -õppejõududena: Eesti Rahvusvahelises Koolis, Pelgulinna Koolis, Tallinna Ülikoolis ja Vanalinna Hariduskolleegiumis.
Näitusel esitatu lähtub erinevatel kunstinäitustel ja kunstihariduse seminaridel-konverentsidel kogetust ja kogutust. Lisaks vahetutele märkmetele on siin tõlgendusi ja mõtete edasiarendusi.

Omal moel on väljapanek võrreldav päevikute, konspektide ja reisikirjadega. Märkmed osutavad reisidele nii ruumis kui mõtteis. Järeltöötluse, puhastamise ja edasiarenduse kihid muudavad pildid sarnaseks töös oleva, kujuneva uurimusega. Mõnikord on algsed märmed nähtaval, mõnikord uute, puhastatud ja korrastatud kihtide all või taga varjul.
Visandiraamat, mis koosneb kokkuköidetud paberilehtedest ning võimaldab seetõttu tagasivaateid ja järje pidamist, on olnud läbi aegade üks tõhusamaid kunstnike töövahendeid. Samuti kasutame seda kõik õppetöös.
Kunstnikel on tavaks teha märkmeid vaheldumisi pildiliselt ja sõnaliselt. Osa mõtteid liigub paremini ühes, osa teises keeles. Visuaalsete kujundite, väljendite ja kõneviiside kogumine toimub sarnaselt sõnalistega. Visuaalsete mõtete vorm pidevas arengus, nagu sõnalinegi keel, kuid visuaalis toimuvat võib olla lihtsam mägata.
Jäljendid, viited ja tsitaadid liiguvad visuaalses keeles läbi aja samuti kui sõnalises. Kirjeldamist ja ümber jutustamist, tsiteerimist ja viitamist kasutame vaheldumisi nii enda loomingu leiutamises kui õppetöös. Visuaalses vormis viited võivad olla pareminigi märgatavad kui sõnalises tekstis.

Sel näitusel esitatud teosed näitavad kogumise, puhastamise ja ümberkonstrueerimise protsessi erinevaid faase ja viise.
Edna Vahteri pisike ja suurejooneline teos esitab metafoori haridusest: materiaalsete võimaluste külluse vahelt ilmuvad väikesed, peenekoelised, kujundlikud idud, õied ja/või kroonid ning sirutuvad kõrgustesse.
Krista Areni kollaažid ja digitrükk esitavad märkmeid visuaalsete elamuste erinevatest kihtidest, nagu näiteks värvitoonid, pinnad ja jooned.
Annika Tontsi joonistuste seerias on edasi arendatud kaasaegse kunsti näitustel kogutud mõtteid, kasutades nähtud teostes leiduvaid kujundeid ja pildikeeli. See sari on inspireeritud Anneli Porri jagatud kaasaegse kunsti vaatamise ja analüüsimise juhenditest.
Margot Kase digitrükkide sari esitleb vahetuid märkmeid ühendatuna kogutu hulgast välja sõelutud metafooridega.

Täname: Aalto Ülikool, Tallinna Ülikool, Stockholmi Eesti Kool, SA Innove, Anneli Porri
Erilised tänud: Eve Kiiler

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar