reede, 25. jaanuar 2019

KAASA VÕETUD LOOMAD Tallinna loomaaias

Loomajoonistuste, -maalide ja -skulptuuride näitus
Tallinna loomaaia keskkonnahariduskeskuses
25. I - 24. IV 2019


joonistused, maalid, skulptuurid: Kadri Roosi, Karmen Haiba, Katrin Haiba, Lea Armväärt, Margot Kask, Nora Rahumägi, Sándor Martin Stern
graafiline kujundus: Kadri Roosi
näituse kujundus, ülespanek ja valgustus: Kadri Roosi, Karmen Haiba, Margot Kask, Nora Rahumägi
kaastekstid: Inari Leiman, Kadri Roosi, Karmen Haiba, Katrin Haiba, Lea Armväärt, Margot Kask, Nora Rahumägi
näitusevaated: Margot Kask





Margot Kask. Kaslased. Tušš, akvarell. 2019.

Inari Leiman:

Tuntud ja armastatud kunstnik-animalist Sándor Martin Sterni 95. sünniaastapäeval, 25. jaanuaril 2019, avatakse loomaaia keskkonnahariduskeskuses tema ja tema õpilaste loomajoonistuste, -maalide ja -skulptuuride näitus.

Sándor Martin Sterni endistest õpilastest astuvad oma töödega üles Kadri RoosiKarmen HaibaKatrin HaibaLea ArmväärtMargot Kask ja Nora Rahumägi.

Loomaaias oma loometeed alustanud ja õpetaja Sándori käest kunstipisiku saanuna on osa tema õpilastest hiljem kunsti edasi õppinud, osa jätkanud loomade joonistamist õhinapõhiselt ja iseseisvalt. Mitmed neist töötavad visuaalkultuuri vallas.

Margot Kask, kunstnik, kunstinäituste kuraator ja kunstiõpetaja: „Sándor Stern õpetas meile eelkõige realistlikku kujutamist vormi märkamise ja joone juhtimise kaudu. Oma loomingulises arengus oleme ekselnud siia-sinna ja leidnud ilmselt muudki, aga vormitunnetus on meie töödes siiani olulisel kohal. Ma usun, et oleme kõik saanud temalt päranduseks must-valge mõtlemise oskuse, aga värvikasutuse puhul irdume Sterni alalhoidlikust, loodust järgivast lähenemisest, mida võib näha tema töödes, näiteks loomaaia teabetahvlitel ja postmarkidel. Loomaliikide, parimal juhul ka isendite-indiviidide äratuntavus on meile jätkuvalt üheks eesmärgiks. Vaimustume elavusest, meid inspireerib hetkemulje ja tõlgendusvabadus ning seetõttu on meie joonistused-maalid enamasti põgusad, üldistatud ja valikulise teabega, mis ka joonistusele ja maalile väljendusvahenditena eriomane. Leiame, et erapooletust ja täpsust on parem taodelda kaamerapõhiste tehnikatega.“

Näitusel saab näha Tallinna, Korkeasaari, Stuttgarti ja Brooklyni loomaaedades, aga ka looduses, tallis ja kodus üles joonistatud loomi. Lisaks õpilaste töödele pannakse välja ka valik õpetaja väikeseid originaalakvarelle, millel kujutatud loomad on leidnud koha loomaaia loomastendidel.

Näitus jääb avatuks kuni märtsi lõpuni ja hakkab seejärel mööda Eestit ringi rändama. Näitusega saab edaspidi tutvuda Kondase keskuses Viljandis, Tartu Ülikooli Botaanikaaias, Betti Alveri Muuseumis Jõgeval ja viimaks 2020. aasta jaanuaris Võru Linnagaleriis.

*
Karmen Haiba. Hobune I-VI. Segatehnika vineeril, 2016-2017.

Margot Kask. Esivanemad (ahvid). Tušš, akrüül, akvarell, 2018-2019.

Kadri Roosi. Aafrika elevant. Šimpans. Rohepärdik.
Digitrükid söe- ja akvarellijoonistustest, 2019.

Kadri Roosi. Okaapi. Aafrika elevant. Mägikits. Kääbusjõehobu. Euroopa piison. 
Tušš, värvipliiats, akvarell, 2018-2019.

Sándor Martin Stern. Ninasarvikud. Grafiit. 2000. aastad.






Margot Kask. Euroopa hirv. Vesipühvel. Aasia lõvi.
Segatehnika (tindipliiats, tušš, viltpliiats), 2016.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar