kolmapäev, 26. september 2018

KUJUTLETUD RUUMID Arhitektuurimuuseumis / IMAGINED SPACES at the Estonian Architecture Museum

Fotonäitus “Kujutletud ruumid”
Eesti Arhitektuurimuuseum
27. IX - 18. XI 2018

Kuraatorid: Margot KaskEve Kiiler

Kunstnikud/fotograafid: Ave HansenDarja VolkovaDavid Costa HoyoHanna DovhaHolger RannusLaura RoometsLauretta KubbiMikk KaskPablo Lillo AguilarSiiri PadarSvenja ThieleTriin Sagen

Töögrupp: Eve Kiiler, Hanna Dovha, Laura Roomets, Margot Kask


Fotod: Laura Roomets




Näitus koosneb arhitektuurimakettide vaadetest. Makettidel kujutatud hooned, nagu ka nende tekkepõhjuseks olevad kavatsused ja ideed, on Eesti arhitektuuriajaloos olulised. Osa kujutatud hoonetest ja kompleksidest on päriselt valmis ehitatud, osa on kavas ehitada, osa juba lammutatud ja osa arvatavasti jäävadki ehitamata. Fotod on pildistatud Eesti Arhitektuurimuuseumi püsinäitusel ja muuseumi keldris asuvates kogudes.

Fotode loominguline osis kätkeb enamasti kaameratööd ja valgustamist, mõnel juhul on sekkutud täiendavate lavastuslike elementidega. Lähenemise poolest keskenduvad fotod enamasti arhitektuuriliste mahtude liigendustele ja sotsiaalsele ruumile. Osa arhitektuurile keskenduvaid pilte kirjeldavad suuremaid kooslusi, osa üksikuid ehitisi.
Tehnilistel põhjustel on maketifotode teravussügavus enamasti väike. Kontseptuaalsest küljest hinnates pole see tingimata puudus, vaid võib olla kogetav millenagi, mis toob esile makettide väiksuse ja suhte kujutlustega, nende võimaliku eelnemise päris ehitistele. Samuti seose loovuse mängulise, katsetusliku küljega.
Võrreldes elusuuruses ehitisega on väikest maketti lihtsam kogeda üldistatult, nö suure vormina, märgata selle mahtusid ja suhet ümbrusega. Tihti on maketid ühevärvilised, mis toob esile vormi. Kuid loomulikult on ka vastupidi: maketid ja mudelid ei väljenda kõiki kuvatu omadusi. Niisiis annab maketi vaatlus tegeliku elu kogemusele midagi juurde, nagu ka vastupidi.
Maketi vaatamisel võib mõõtkava tähtsus kaduda. Siis avaneb võimalus ruumi siseneda ja seal rännata.

Termin fotograafia tähendab valgusega joonistamist. Kaamera ühesilmsuse tõttu on pildid olemuslikult märksa tasapinnalisemad kui inimese reeglina kahesilmse taju kaudu saadav kogemus. Ruumilisust saab nähtavaks teha kas vaatenurkade või valguse muutustega. Selles fotoprojektis on kasutatud mõlemat muutujat, kuid valguse ja selle värvuse vaheldumine jääb ehk rohkem silma. Valguse muutumine toob esile aja mõõtme ja võimendab kujutluste- ja mängumaailma tinglikku elavust.

Enamasti on maketid valmistatud enne ehitiste valmimist, üsna varsti pärast visandlikke kavandeid ja jooniseid. Maketid on tehtud, et vahendada ruumilisi kujutlusi. Mõneti on need ehitise sündimise proovid. Mõnel juhul on makett tehtud ka ehitise mälestuseks pärast selle kadumist.

Fotograafi silmis võib makett paista lavana, mida ta asub valgusega täitma. Vaatenurki vahetades ja fookust muutes võib selle abil jutustada lugusid.
Arhitekti ja maketi autori jaoks võib fotograafia olla maketi ja selle taga oleva mõtte vahendamise abinõu, ning pildistatamisel tekkiv kujutis osaline, piiratud kirjeldus ruumilisest tegelikkusest. Arhitekti silmis on maketi viidatav ruum võimalusteküllane. Arhitekt planeerib ruumi, mõeldes kogu aastaringile, aastakümnetele, mõnikord koguni sajanditele.
Foto vahendab enamasti sekundi murdosa pikkust aega piiratud ruumilõigus. Fotograaf valib vaatenurga ja seab valguse abil ööpäevast ja aastaringist üksikuid, valitud hetki. Fotograafi reis ruumis ja ajas ning oma pilgu jagamine vaatajaga lisab arhitekti ja maketitegija kujutlustele veel ühe kihi. Foto esitab fotograafi erapooliku tõlgenduse, mis lähtub tema subjektiivsest ruumi kujutlemise kogemusest.
Arhitektuurimuuseumis on vaatajal võimalik mõlema teabekihiga vahetult suhestuda.

Kõik sel näitusel osalevad fotograafid õppisid pildistamise aegu Tallinna Ülikoolis. Ave Hansen, Darja Volkova, Hanna Dovha, Holger Rannus ja Laura Roomets õpivad BFM-is IKUMUMU õppekava kunsti suunal. Mikk Kask ja Siiri Padar töötavad professionaalsete fotograafidena, kuid õpivad teistel erialadel. Pablo Lillo Aguilar ja David Costa Hoyo Hispaaniast ning Svenja Thiele Saksamaalt õppisid 2017 sügispoolaastal Erasmuse programmi raames BFM-is filmikunsti erialadel.

Eve Kiiler ja Margot Kask on kunstnikud, kes kureerivad aeg-ajalt kaamerapõhise kunsti näituseid, ja õpetavad TLÜ BFM-is.

https://www.arhitektuurimuuseum.ee/naitus/kujutletud-ruumid-fotonaitus/

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar