teisipäev, 19. november 2019

ESIVANEMAD (AHVID)



“Esivanemad (ahvid)”
akrüül, tušš, akvarell paberil
297 x 420 mm
2018-2019

Joonistuste seeria ühendab bioloogilisi sugulasi liigi tasandil ning vaimseid eeskujusid ja teejuhte isiklikumas plaanis. Siin esitlen ainult ahvide portreesid.
Piltidel võib märgata erinevaid teadmatuse ja avastamisega seotud emotsioone ja meeleseisundeid.
Kujutised on inimese näoga suhteliselt samas suuruses ja enamik neist ka vaatajaga silmsidemes. Sarnanedes nii pisut peegelpildiga, võivad need stimuleerida ajus olevate peegelneuronite tegevust, mis avavad empaatiavõime. Portreede kogum osutab seega inimeste ühisosale kõige muu elavaga ja laiemalt kõige elava ühtsusele.

Pealkiri “Esivanemad” osutab Ameerika põlisrahvaste uskumusele, mille kohaselt inimesed, kes on maailmas üsna noor liik, võivad olla loodud vanajumala asemel hoopis lindude ja loomade poolt. Loomad olevat teinud meid küll enda järgi, kuid, taibates, et me ei tulnud kuigi hästi välja, muutsid oma välimuse ja kombed ning tõmbusid eemale. Selle loo üks tagamõtteid paistab olevat soovitus kohelda loomi, kes võivad paista mõneski plaanis meist saamatumad või nõrgemad, austusega ning nende oskustest ja omadustest üht-teist kõrva taha panna. Nii mõnigi selle loo aspekt ei erine oluliselt evolutsiooniteooriast. Teiseks inspiratsiooniallikaks oli mõistatuslik esivanem Tove Janssoni Muumitrollide talvitumise loost, kes puges elama elutoa kamina kohale korstnasse.

Portreed on joonistatud teiste autorite pildistatud fotode järgi. Liikidest on lähtematerjalis esindatud gorilla (Gorilla gorilla), orangutan (Pongo pygmaeus), šimpans (Pan troglodytes), jaapani makaak (Macaca fuscata), lesula (Cercopithecus lomamiensis), siniahv (Cercopithecus mitis), mandrill (Papio), gelaada (Theropithecus gelada), pata (Erythrocebus patas), mägikoolobus ehk gvereesa (Colobus guereza), huntahv (Cercopithecus wolfi), tavasaaki (Pithecia pithecia), ninaahv ehk kahau (Nasalis larvatus), Brazzapärdik (Cercopithecus neglectus), punanägu-ämmalahv (Ateles paniscus), hall-bambusleemur (Hapalemur griseus).

Näitusevaated on Tallinna loomaaia keskkonnahariduskeskusest, Tartu Ülikooli Botaanikaaiast, Betti Alveri Muuseumist Jõgeval ja Elistvere loomapargist. Kõik näitused toimusid 2019.

Tallinna loomaaias:

Tartu Ülikooli Botaanikaaias:

Elistvere looduspargis:

Viljandi Linnagaleriis:

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar