esmaspäev, 9. september 2019

KÜLALISED Elistvere loomapargis

Loomajoonistuste näitus "Külalised"
Elistvere loomapargi aias
9. IX - 19. XI 2019




joonistused: Kadri Roosi, Margot Kask, Nora Rahumägi
installatsiooni idee: Kadri Roosi
graafiline kujundus: Kadri Roosi
teostus ja ülespanek: Indrek Roosi, Kadri Roosi, Margot Kask
kaastekst: Margot Kask
näitusevaated: Margot Kask


Näitus kuulub sarja, mille eelmised näitused olid “Kaasa võetud loomad”, mis toimus käesoleva aasta jaanuarist aprillini Tallinna Loomaaia keskkonnahariduskeskuses, ja “Kujutletud loomad”, maist septembrini Tartu Ülikooli Botaanikaaias. Alates 16. oktoobrist on üks väljapanek avatud ka Betti Alveri Muuseumis Jõgeval.

Elistvere loomaparki püstitatud loomaliike tutvustavate siltide installatsioon sisaldab ligi pooltsadat joonistust kohalikest ja eksootilisematest loomadest, kellest suur osa Elistveres (veel?) ei ela. Pealkirjas nimetatud külalise positsiooni saab metsa, aia ja pargi kontekstis paigutada vaheldumisi eksootilisi ja kohalikke loomi ning nendega kohtuma tulnud inimesi.

Tallinna loomaaias toimunud näitusel esitlesime peamiselt seal elavatest modellidest tehtud joonistusi. Elistverre tuues muutus kontekst: siin on enamik kujutatuid kohalike liikide kauged sugulased, kellega kohtumine pigem mõtteline. Planeedi üha tihedamalt inimestega asustatud saades suureneb oht liigirikkuse ja geenitugevuse vähenemiseks. Mitmed kujutatud liike ähvardab oht peatselt üksnes siltidele jääda, kui ei õnnestu arenguid loomadele soodsas suunas pöörata.

Tänases kultuuris on vaatlusepõhise, kirjeldava kujutamise oskus taandumas ja tähtsust kaotamas, kuid protsessina on sel väärtusi, mis ei pruugi olla kõrvaltvaatajale hoomatavad. Olulist rolli võib hakata mängima näiteks modelli vaadeldes/jälgides temaga koos veedetud aeg. Selle kestel jäävad silma emotsionaalsed ja käitumuslikud nüansid ning suhtlemise vormid, mis võivad rikastada nii maailmakogemust kui enesetunnetust. Heal juhul jõuab mõni osake sellest ka vaatajani.

*

Osalejaid ühendab looduse ja kunsti õppimise kogemus Sándor Martin Sterni juhitud animalistikaringis, mis toimus aastail 1986-2009 talviti Tallinna Loomaaias ja lisaks mõnikord suviti Sternide pere suvekodus Pärnumaal Toritammel. Põhiosa näitusel olevaist töödest on valminud paari viimase aasta jooksul iseseisva loominguna, kuid väljapanekust võib leida ka üksikuid Sterni juhendamisel tehtud joonistusi ja maale.

Stern õpetas meile eelkõige realistlikku kujutamist vormi märkamise ja joone juhtimise kaudu. Oma loomingulises arengus oleme ekselnud siia-sinna ja leidnud ilmselt muudki, aga vormitunnetus on meie töödes siiani olulisel kohal. Oleme kõik saanud temalt päranduseks must-valge mõtlemise oskuse, kuid värvikasutuse puhul irdume Sterni alalhoidlikust, loodust järgivast lähenemisest, mida võib näha tema töödes, näiteks Tallinna loomaaia teabetahvlitel ja postmarkidel. Liikide, parimal juhul ka isendite-indiviidide äratuntavus on meile jätkuvalt üheks eesmärgiks. Vaimustume elavusest, meid inspireerib hetkemulje ja tõlgendusvabadus ning seetõttu on meie joonistused-maalid enamasti põgusad, üldistatud ja valikulise teabega, mis ka joonistusele ja maalile väljendusvahenditena eriomane.


Rohkem teavet:
Kadri Roosi kadri.roosi@gmail.com
Margot Kask mkask@tlu.ee


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar