reede, 21. oktoober 2011

ISIKNÄITUS: KATTED Hobusepea galeriis




Näitus käsitleb autori sõnul katte ja varjupaiga hõlmatavaid tähendusruume, nii keha kui hoone mõõtmeis. Lähenedes valitud teemale isiklikult, fenomenoloogiliselt ja poeetiliselt, keskendub Margot Kask katte esmasele, nii eraldamiseks kui ühendamiseks vajalikule katvale, varjavale ja hoidvale toimele. Analüüsides keha, rõivast ja maja ühendavat arhetüüpilist ümbrist – korpust (lad. corpus) ja selles leiduvaid algeid ja viiteid nii isiklikule ehk oma- kui ka suhteruumile.

„Kujundite poolest kasutan, ehk mind on inspireerinud ja viitan neile mingil määral pildiliselt: indiaani püstkoja määratlust emakojana; naise keha ja üsa suhestatust elu ja surma ringkäigu varjatuma poolega (nagu kuu teine külg); Guy Debord’i määratletud vaatemängulist, irratsionaalset igatsust või erootilisi tundeid tekitavat, nn. wow-arhitektuuri; pruudilooriga seonduvaid tähendusi; mater omnia (kõikide ema) – kristlikus kultuuriruumis kasutatud kujundit, mille väljundiks on oma rüü hõlmu koguduse kohal hoidev emalik naisefiguur; antiigi kodukoldejumalanna nime Demeter, mida võib ehk tõlkida Mõõtmatuseks; Giorgio Agambeni kirjeldatud homo saceri tähenduse kuninga jt teiste esindajate kehadele omistatud jagatut, kõikidele esindatutele avarduvat aspekti; budistlikku varjupaigapalvet; sõna kotus, mis võib oma tähendusruumi sügavuses olla moodustunud koldest ja katusest ning muud.
Lisaks Giorgio Agambenile ja Guy Debord’ile, keda juba nimetasin, on mind selle näituse koostamisel ispireerinud mõned Gaston Bachelardi, Arnold Berleant’i, Mircea Eliade, Tim Ingoldi, Doris Kareva, Pauli Tapani Karjalaineni, Henri Lefebvre’i, Kaia Lehari, Maurice Merleau-Ponty ja Yrjö Sepänmaa mõtted.“

Näitus jääb avatuks 31. oktoobrini 2011.

Galerii on avatud K-E kl. 11-18.

Näitust toetab Eesti Kultuurkapital.
Näituseid Hobusepea galeriis toetab Eesti Kultuuriministeerium.

Tänud: Iivi Kesa, Kaija Kesa, Kadri Kangilaski, Marilyn Piirsalu.
Elin Kard
Hobusepea galerii
http://www.eaa.ee/hobusepea



Keha-maja. Video, 27''. 2011.

Mater omnia. Video, 59''. 2011.


Varjupaiga palve. Video, 34''. 2011.

Pruudiloor. Video, 30''. 2011.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar